Rejection doesn't hurt, expectation does. Lie doesn't kill, denial does. 'Forget' doesn't heal, 'Forgive' does

Sunday, 18 December 2016

MIRACULOUS SKINCARE ROUTINE (BREAKOUT SKIN) !!


Bismillahirrahmanirahim......

Assalamualaikum hai hai hai *ecewahhh happy betul* !! How's your day  ? Okay tak ?
Annyeonghaseyo :) ...Gwaenchanayo ? *yelah baru  balik Korea haa kenalah practice bahasa Korea sikit hahahahaha :P*..... BTW, you know what ? I got a Korean friend there weeeeee :D .... Walau papepun, let's jump to the main point yang kita nk discuss harini iaitu pasal SKINCARE ROUTINE HORREYYYYYYYYYYYYYYYY !!  
                                                                            .
                                                                            .
                                                                            .

Kalau korang yang sedang sedih atau insecure pasal your skin condition now, this post is just for YOU ! YESS YOU LAHH  <3 !! Lepasni, dah tak perlu nak gusar lagi sbb kulit breakout tu because in this post, I will let you know the solution for curing breakout. Post ni sangat sesuai untuk sesiapa yang berkulit :-
  • Acne-prone skin
  • Oily skin
  • Dull skin
  • Scars
  • Dark skin  (lol)
                                                                              .
                                                                              .
                                                                              .
Intro : Okay, aku ni kiranya macam fans tegar ah dekat @twt_kecantikan ( Twitter ) . Bagi korang yang belum tahu situ tempat apa, kat situ ialah site untuk kau tengok / minta review products, let go skincare *hahahaha akulah tu* , cari solution untuk problematic skin, tahu home remedies and banyak lagi but all are about SELF-BEAUTIES. Aku start terjebak dengan site tu sejak kewujudan dia lagi hahaahahahaha much thanks to the admin and curators sebab tolong citizens sekalian ngehngeh walaupun curators banyak kali kena judge pasal cara dorg curate... hmm sian dorang padahal dorang dah cuba sehabis baik kot ! Dear followers / fans, appreciate lah sikit efforts dorang kot ! From my opinion, mostly yang alami breakout dekat twt_kecantikan tu sebab atau selepas guna local products *I experienced this too before T.T* .... Nasihat aku, tak payahlah try local products !! No need to risk your skin to get a flawless or fair skin.. Banyak lagi cara yang ada untuk dapat kulit yang diidamkan. Tak perlu dalam masa yang singkat ( Tagline : kulit wajah berseri seawal 3 hari ) hmmm PUIHHHH ! ENGKO JAHANAMKAN KULIT ADA AH !! Paling hairan bila dkt twitter tu dah banyak je bad reviews / feedbacks pasal local skincare tu tapi kau still nak cuba / tanya tentang keberkesanan dia... Tapi, aku perasan lately ni ramai jugalah yang dah ada kesedaran pasal bahaya local skincare ni. Tapi, ada gak segelintir yang masih tegas nak gunakan juga ! Haa, senang je nak kenal local skincare yang kes rebrand atau krim timbang ni. Kau tgk je packaging atau krim dia (ada set day and night cream ). Kau boleh pikir kot kalau pengasas dia baru setahun jagung tpi dah ada produk sendiri. Mana kilang dia ? amboihhh banyak betul knowledge/research psl ingredients yang boleh bgi effect secepat 3 hari LOLOLOLO.... Kalau sellers tu claim local product tu 100% organik or no chemical, ahhhh bohong gila ! Yang buyers pulak nak beli local product ni, rajin2 kanlah diri membaca atau cari review dulu. Pilihan di tangan kita. Tepuk dada, tanya selera :) 
                                                                                 .
                                                                                 .
                                                                                 .

Entri ni mungkin akan panjang sikit sebab aku nak bagi detail explainations pasal skincare yang aku guna. 
NOTE : THESE PRODUCTS MAY WORK FOR ME BUT NOT FOR YOU ! HOWEVER ,
              YOU CAN GIVE IT A TRY... RESULTS ARE DIFFERENT, BASED ON INDIVIDUAL

Okay dah jom start !! 
                                                                                 .
                                                                                 .
                                                                                 .
                                                                                 .

1) MEDICATION

Okay, kalau muka korang di fasa awal breakout means macam jerawat semua memang tengah banyak dan mencanak naik, aku nasihatkan korang consume antibiotic ni 

Minocin

Pil ni aku makan dalam 2 bulan camtu je. Makan sehari sekali waktu malam haaa dikatakan berkesan jugalah benda ni huhu sbb jerawat cepat surut (breakout aku jenis jerawat and bintik-bintik kecil dekat dahi, jerawat dekat pipi and dagu) . Tapi, sekarang dah stop sebab muka dah okay kan. Last doctor bgi ubat ni 5/5/2016 haritu tpi ubat tu still ada sbb mkn kekadang kalau perlu. Cuma, sekarang ni dah fully stop sbb tak nak depends kat ubat plus muka alhamdulillah dah better :) .

Vitamin C 500 mg
 Tu Vitamin C yang aku consume dari start breakout sampai lah sekarang hehehe mmg best, sebab terasa lah jugak kulit tu makin okay. Makan sehari sekali je. Sekarang ni makan gak cuma on off pstu ikut mood kalau nk LOL... ni kena makan waktu pgi selepas makan. 

*Actually, ubat-ubat tu aku dapat dari klinik biasa je. No dermatologist mcm Dr.KO ke apa okay . Nama klinik : Klinik DR.Jaafar Klang ( Located in Little India ), Doctor: DR. TEE
Kat situ ramai doktor tapi aku mmg kalau consult mmg dengan doktor tu je. So, tiap kali habis ubat aku jumpa dia je . Kena call clinic tu untuk tahu jadual dia bila lol. Kos tak tahu berapa sbb ni klinik panel ayah aku heheheeh so free ! Doktor tu the best sbb dia akan suggest ubat yang terbaik depends on breakout tu ha kira pro juga ah mcm dermatologist.


2) SKINCARE PRODUCTS

Skincare routine aku ni memang tak perfect lol . Aku tak follow pun 3 basic steps (cleanse, tone, moisturise) tu sebab i know my skin better than anyone else hehehehe lagipun okay je kalau tkde lagi 2 steps tu. Mcm aku ckp, kesan tu berbeza setiap kulit. Sebelum ni pernah gak ikut 3 steps tu hahaha tp lgi teruk ada lah. Kalau korean skincare routine, sampai 10 steps engko ! Hah siapa mampu siap dgn essence, ampoule tu semua pejadah *cehh tahu gak pdhl :3*



Garden of EDEN ROSA-T Cleanser, Bio-Essence Tanaka White Double Whitening, ST. IVES Blemish Control Apricot Scrub, Aiken Antibacterial Talc, Vietnam Mask, Innisfree Super Volcanic Pore Clay Mask, Bio-Essence Miracle Bio Water.


Cleansers :

Untuk pencuci muka, aku memang guna 2 cleansers . Memula time tengah breakout, aku cuci muka 3 kali sehari dengan  Garden of EDEN ROSA-T Cleanser pastu sebulan lepas tu muka dah okay sikit aku guna 2 cleansers sbb muka makin gelap sobsob :( 

Pagi (sebelum ke sekolah) petang (balik sekolah) :  Bio-Essence Tanaka White Double  Whitening 
Malam (sebelum tidur) : Garden of EDEN ROSA-T Cleanser 
*Tips : let them stay on your face for 30 secs before washing and rubbing again 

Aku dah stay dengan 2 produk tu lebih kurang 8 bulan sejak start breakout so kiranya dah berbotol- botol ah beli produk tu hahahaha. Sebelum ni pernah gak try tukar cleanser hmmm tpi tak sesuai and tak best macam dua tu ! 



After Cleanser : 

Lepas cuci muka, aku ni simple je . Tabur Aiken Antibacterial Talc and spray Bio-Essence Miracle Bio Water to hydrate the skin sbb tkde moisturiser kan. Bio-Essence tu banyak functions weiii !! Brightens skin pun boleh *okay gi beli !!* dahlah best pulak tu bila pakai haa sejuk je, muka memang fresh ! Rutin tu aku guna sebelum pergi sekolah . Skincare routine aku mmg takde sunblock tau wkwkwk ( prnh guna innisfree eco safety sunblock tpi breakout and greasy hmm tk suka betul ) . To be honest, tak sunburn mana pun gi sekolah tk pakai sunblock sbb aku percaya ingredient ( Zinc Oxide as physical sunscreen) dalam Aiken powder tu dh cukup untuk protect kulit :) 


Exfoliator :

Aku guna ST. IVES Blemish Control Apricot Scrub . Ni memang first tube aku sebab dari beli haritu sampai sekarang tak habis2 lagi nak beli camne. Memang jimat gila ! Kesan lepas skrub pun memang tip top beb. Scrub ni aku start guna lepas sebulan breakout bila doktor tu suruh aku skrub muka sbb nak hilangkan dead skin cells so jerawat takdelah membiak lagi. Skrub ni kau kena depends gak dengan skin condition (aku guna lepas breakout dah heal sikit ) kau sbb tak nak lagi irritate the skin since beads dia memang kasar tapi syok OooOo !! Aku beli ST.IVES ni sbb tgk review and suggestions dekat twt_kecantikan tu semua okay gila ! Time darjah 6, aku takde knowledge lgi pasal semua ni pastu aku gi skrub (skrub lain) setiap hari hahahah jahanam weyy muka ! Aku guna skrub ni macam 2 times a week after cleansing (wash with lukewarm water) . Muka lepas skrub tu memang nampak mcm jerawat timbul, tapi a day after that dia akan kecut ! 



Acne & Scars Treatment : 





Hiruscar Post Acne , Galderma Benzac AC 5 , T3 Mycin

Every night after cleansing, aku memang akan letak Galderma Benzac AC 5 dekat mana-mana jerawat / bintik-bintik haluS yang ada . Very effective you know ! Benzac tu dah guna dari start breakout until now .Memang dah banyak tube lah. Dekat Acne.org ada cakap, lower percentage (2.5 %) Benzoyl Peroxide lagi elok. Idk.... btw, dah jumpa dah yg 2.5 % punya . Haa dkt Caring Pharmacy ada tpi tak trfikir pun nak tukar . T3 Mycin pula aku guna untuk huge/ obvious pimples . Seriously, memang kecut !!! Guna kekadang je bergantung dkt jerawat tu cane lol..  Hiruscar Post Acne pula untuk acne scars ! Baru beli a month ago tapi guna on off pstu time malam je sebelum tido. 2 minggu camtu dah nampak dark spots tu hilang ! yayyy !! ( Tips : dab dekat acne scars tu for better absorption ) ... Ketiga-tiga produk ni memang my holy grail muahh hehehe.. 



MASKS :

My another holy grail is Vietnam Mask sebab memang terbaik betul nak pull out the whiteheads dan jerawat pasir especially dekat bahagian hidung huhu... guna ni after cleansing dan suka hati kau nak guna berapa banyak kali selagi jerawat pasir tu masih ada ngehngeh... pstu kalau rajin sikit lepas guna tu, aku rub ice dekat muka to close pores :) . 

For mask, aku guna Innisfree Super Volcanic Pore Clay Mask juga sebab orang cakap memang elok untuk oily skin and acne prone sebab dia boleh tarik impurities dari dalam kulit means kulit kau bersih ah. Takde lah acne tu menyorok je dalam kulit. haaa..  Aku start guna mask dalam bulan 7 camtu tak silap, bila breakout aku almost completely healed. Sampai skrg, tak luak pun mask tu k . Ni aku guna dalam sekali atau dua kali seminggu lepas cuci muka



Next, sheet mask ! Ni optional haa ikut lah kemahuan kau. Aku start guna mask macam 3 bulan lepas breakout to imrpove the skin texture . Mask ni takde specific brand yang aku prefer. Ikut kehendak kalau aku nk beli brand tu, aku beli ah. Tapi biasanya, aku beli sheet mask dekat Elianto sebab can consider murah jugak laaa.. a pack : 3@ RM9.90 pstu beli 2 pack free 1 pack *okay pegilah beli ! aku promote ni haaaa* aku selalu beli yang Rice and Lotus Flower punya . okay not bad. Haritu pergi SASA lagi murah weyy sbb 4@rm10 and memang bagus betul ! Baru ni pergi Korea, aku borong Nature Republic, Missha and The Face Shop mask. First time try Nature Republic ( Tomato and Tea Tree mask) wowww superb daaa best <3 ! Gi korea tak borong lain, borong mask je  sbb murah gilaaaa ! 

*Kalau kau pergi korea and nak borong skincare, better tak payah beli kat Myeongdong sebab mahal sangat sangat !! Dekat Incheon Airport banyak beauty shop pstu kat situ kau borong lah. memang lagi berbaloi dan murah sbb DUTY FREE ! 

New trick : sebelum pakai sheet mask, aku pakai Innisfree Super Volcanic Pore Clay Mask dulu .
                   Baru try a few weeks cara ni pstu rasa lagi berkesan effect sheet mask tu ha :) . Sheet                            mask tu guna dalam once/twice a week. 
                                                                               .
                                                                               .
                                                                               .
                                                                               .
Okay, dah tu je skincare routine aku ! aku harap rutin ni boleh tolong korang yang tengah suffer breakout skin ! This skincare routine absolutely works on me so i hope it will work on you too :) !! dah lama nak buat entri mcm ni then lastlyyyyy i made it !! Korang boleh share skincare routine ni dekat sesape ok ! HAHAHAHA entri ni aku buat bkn sbb ada org request ke apa tapi sebab aku sndiri terpanggil untuk share huhu.... Haa, kulit aku bknlah 100% ploles ok! still have flaws tpi much better than before !! lagi okay dari kulit time sekolah rendah kot lloloololololo... okay bye chaww !! 

     
      




   --GOOD LUCK ! YOU ARE BEAUTIFUL JUST THE WAY YOU ARE, READERS XOXO--




1 comment: