Rejection doesn't hurt, expectation does. Lie doesn't kill, denial does. 'Forget' doesn't heal, 'Forgive' does

Friday, 4 May 2018

AN UNEXPECTED SPM RESULT 2017 ?!!!

* Mixed language*

Assalamualaikum 
Annyeong
Holla
Hi,
My dear ReADERsss .
So, it's been a while since I last updated my blog with this post . In fact, it's been more than a year.
Tetiba harini ada mood nak post entry (intend to do it long time ago) and it's related to my SPM result which was already announced in 15th March 2018.

My purpose of posting this is because i want to share with you guys one of my happiest ever moments in my life that is beyond my expectation. I just really hope this post will inspire all SPM candidates or whoever you are, if you're currently feeling down or upset with your exam results. My advise is dont ever feel depressed with it and just look up at the bright side as well as do something to change the failures. Always believe to God that He is utterly
a great planner. Okay, without further writings, lets jump to the result....

TADAAAAAAAAAAAAAAA *Shining stars emerge*
                                                                          .
                                                                          .
                                                                          .
                                                                          .
                                                                          .
                                                                          .

Overall, i got 5A- 4A 1B
And B for Biology LOL
.
.
.
I swear wehh my hands were shaking very trembly when i looked at the result. Ceritanya, aku tak terus pergi sekolah sebab i was afraid AF to know it. Instead, i checked it through SMS first ha aku ingat keluar lambat but it popped out literally right after i sent the message. Memula kawan aku suruh check kan dia punya ha so apalagi aku ON jelah kan and the desire to know mine increased !! I still remembered I checked it when i was in Pasar Klang, accompanying my mom for groceries shopping. Time tu dah pukul 10.30 pagi camtu dan keputusan keluar pukul 10 pagi . So,  after knowing the result, i was so desperately wanting to go to school to cormfirm it out because i was confidentless !!!
aand BOOM THE RESULT WAS NOT A DREAM !! Time lepas dah ambil result tu, aku terus hug cikgu-cikgu yelah sebab rasa sebak dan terharu sangat 

aku memang tak sangka langsung dapat result camni sebab kau tengok jelah trial aku barai camni
                                                                         
                                                                              
D for Addmath wkwkwk

Asking me for study tips ? hmphhhh 

  EXERCISE IS A SUCCESS KEY !! especially for calculation subjects ( Math, addmath, account etc. ) kalau boleh buat latihan tiap-tiap hari. kalau Addmath tu kan, cara aku... aku train je untuk topik soalan tu sebab dalam exam kan dah bagi setiap topik tu untuk section mana. Do you get me ? contoh kalau aku suka Solution of Triangle, aku akan buat banyak gila exercises untuk ni. Aku dah takkan berpaling kat Linear Inequalities tu. fuhh memang tak suka. Lagipun, please lah push yourself to do plenty of exercises especially a month before SPM. memang penat but it's worth it nak mampus. Same goes to Physics, Chemistry, Maths . Except Biology dan Sejarah HAHAHA memang aku tak suka langsung but i dont know how i manage to score A in SEJARAH haa full of magicals hahaha (alhamdulillah rezeki )

 untuk English, aku memang tak suka membaca TAPI apa aku buat untuk cover the method is COPYING LOTS OF ESSAYS AND PASTING .Cikgu aku ni jenis suka bagi homework essays tau ha yang aku pulak malas nak mengarang hahahah google jelah dan paste. BUT, let me warn you something. Aku bukan copy melulu tapi aku analise all the sentence structures, vocabulary, grammar and many else and surprisingly, i improved a lot from doing this way. Lepastu, aku suka juga google synonym words for verbs and it is applicable untuk Bahasa Melayu juga. Aku memang ada notes untuk synonym words lists both BM and BI and i jot down everything if i found new words yang boleh tulis dalam karangan.
Website to copy English essays : SPM 1119

 Know well your study style. DONT FOLLOW OTHERS' . ONLY YOU KNOW HOW YOUSELF ARE. Aku takde study timetable tau sebab aku bukan orang yang disiplin tapi kau kena tahu bila nak limit masa kau untuk belajar, main handphone dan bersuka-ria aka lagha hahaha. Oh ya ! aku ni tak suka menghadap buku for hours tapi kalau phone takpe LOL (i know all of you do too ) . As well, i have my backup method which is STUDYING IN PHONES ( Google, YOUTUBE etc ).i know it is such a bad habit to play with the phones for all the time but it's beneficial to me ! Aku kalau tak faham apa-apa memang akan refer balik kat google atau youtube terutamanya subjek macam English , Mathematics, Biology, Chemistry , Addmath, Physics etc.
My favourite Youtube channels for every subjects are listed below :

- English : engVidAdam
-  Mathematics & Addmath  : Y mx+c
PHYSICS, BIOLOGU, CHEMISTRY

And yes kekadang terlelap jugak woi tengok video camni tapi kan 'Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih'  haaa always remind yourself that 'Hard work pays off'. But, it is my very personal study method. and it's up to you lah deyy ha ada orang bangun pukul 4 pagi untuk belajar . Unfortunately, it doesnt work on me. Sebab apa ? sebab aku pemalas nak bangun pagi  aku juga kalau dah khusyuk buat addmath ha sampai 2 pagi pun  okay je.
                                                                                    .
                                                                                    .
                                                                                    .
                                                                                    .
OK, speaking about your inner self, it is crucial too !

 Relationship with God : Do not ever miss your 5 times a day of prayer. Selalu berdoa dan sebelum mula exam tu, tolonglah berdoa. takyah nak malu sangat dengan kawan-kawan kau. Sebab yang dapat result nanti, diri kau. Bukan kau share dgn member pun. ni antara doa yang aku amalkan dan baca before start every PAPER dan dalam solat and recite Surah Yasin every night before ada paper esoknya untuk SPM. pastu, buatlah solat sunat ( solat hajat, solat taubat, solat dhuha).





Relationship with your teachers : weh tolonglah rapat dan selalu beramah mesra dengan cikgu2. Kalau tak faham apa-apa terus tanya cikgu. Tolonglah hormat cikgu. Keberkatan tu memang penting ha tak kisahlah cikgu tu ajar kau ke tak sebab i have a bad story behind this *i wouldnt tell you in details because what is past, is past* Tapi sumpah penting gila keberkatan ni dan tak kisah lah kalau cikgu tu insult, scold or mock you down ha anggap jelah sebab they want the best for you.


Relationship with your parents : YES ! this is important too ! kalau parents minta tolong apa-apa, just DO ! okay aku pun mengeluh HAHAHAH tapi try jelah yang terbaik to satisfy them. Cliche macam biasa, jangan tinggikan suara, jangan melawan cakap diorang, dont lie.Nak tambah sikit, hubungan dgn kawan-kawan pun kena jaga. jangan gaduh ke apa. if they stab your back, just stay away from them. dont let your toxic friends walk into your life and affect your mood. Detox them



Disclaimer : aku bukanlah pelajar yang cemerlang sangat, packed with a lot of study tips. But, i just did my best to achieve what ive obtained now. seriously, aku rasa ni rezeki gila sebab  5A- tu can turn to B+ kalau mungkin takde rahmat Allah. and recently (at 27th february) i performed my Umrah so i guess, Allah has answered my prayers  . Alhamdulillah.... 

Last but not least, i wanna wish good luck to all students haa tak kisahlah what kind of exams / tests you're going to sit for. BTW, Result PT3 (6A 2B 1C. C for science) aku pun tak berapa okay tapi SPM okay (as i took Science stream and aku tak konfiden jugak). Senang cerita, jangan merungut sebelum usaha. Walaupun payah, tempuh jelah because at the end of the day, you will feel the sweetness in every bitterness ecewah hahaha. okay dah penat type, sis chaw !  ZASSSSSSSS  

GRACIAS for reading 

1 comment:

  1. BROKER TERPERCAYA
    TRADING ONLINE INDONESIA
    PILIHAN TRADER #1
    - Tanpa Komisi dan Bebas Biaya Admin.
    - Sistem Edukasi Professional
    - Trading di peralatan apa pun
    - Ada banyak alat analisis
    - Sistem penarikan yang mudah dan dipercaya
    - Transaksi Deposit dan Withdrawal TERCEPAT
    Yukk!!! Segera bergabung di Hashtag Option trading lebih mudah dan rasakan pengalaman trading yang light.
    Nikmati payout hingga 80% dan Bonus Depo pertama 10%** T&C Applied dengan minimal depo 50.000,- bebas biaya admin
    Proses deposit via transfer bank lokal yang cepat dan withdrawal dengan metode yang sama
    Anda juga dapat bonus Referral 1% dari profit investasi tanpa turnover......

    Kunjungi website kami di www.hashtagoption.com Rasakan pengalaman trading yang luar biasa!!!

    ReplyDelete