Rejection doesn't hurt, expectation does. Lie doesn't kill, denial does. 'Forget' doesn't heal, 'Forgive' does

Saturday, 19 December 2015

Give Me Your Whitening Tips !!

Assalamualaikum gaiss :D

YAYYYY ada idea lagi nk buat post baru hehe... Hujung minggu ni korang buatpe je selain blogging ? ke ada yang tengah dalam holiday mood ? Happy holiday and have fun puas-puas eh supaya tkdelah sia-sia percutian korang tu pastu dptlah valuable memories.. Gittew ! Hmm tak dpt bayangkan lak keterujaan org yang tgh holiday kat overseas tu sambil main snowman ha yelah sekarang kan musim winter perghh bestnya beb.. InsyaAllah moga suatu hari nanti impian akan jadi kenyataan cewahh..


.
.

Ha so, this is another series of  #GiveMeYourSkincareReview ... Menarik tak ? Sape yang tk prnh baca lagi post tu, bolehlah singgah jap blog aku hahaha *nada promote* . Manalah tau ada beauty tips yang boleh bantu korang untuk menyelesaikan masalah muka ke atau nak tambah lagi tips pun boleh. Sangat dialu-alukan haa.. Nampak mcm lately ni aku semangat sgt kan nk post pasal beauty topic hahahaha takdelah.. Macam aku dah nyatakan kat post sebelum ni, kulit aku kan makin gelap sbb sunburn *haha tpi kulit mmg gelap pun :( * ha yelah takleh pakai apa2 selain amalkan ubat doktor tu je huhuhu...  In the same time, aku nak bantu perempuan kat luar sana yang nak pulihkan semula kulit yang dah burn, takpun yang saja2 nak putihkan muka wkwkwk aku tergolong dalam dua golongan tu.. Lumrah lah perempuan.. padahal natural beauty tu lagi lawo. Tapi, apa salahnya nak buat transformasi sikit kat diri untuk tahun depan kan... Ada ah penampilan baru jugak. Kira mcm self- appreciation lah.. Selagi tak melanggar hukum syarak ( mcm surgery etc. ) takpelah kan :) 
.
.

Sejak kebelakangan ni, mcm-mcm kita dengar local products yang boleh bagi kesan 3 hari pemutihan lah apa lah.. yang herannya owner products tu semua muda2 pastu tak tau pun kilang pembuatan dorang tu kat mana. Tengok2 je dah ada kelulusan KKM hahaha pelik bin ajaib... yang aku tau kebanyakan produk *tpi tk semua* beli kilo pstu rebrand. Ha tak hairan pun sebab aku banyak jumpa instashop yang jual krim lelong. Mcm2 gred ada plk tu *wahahaha jangan kecam saya*   Memang ah tagline tu betul-betul menjadi tpi tau tak kesan kat kulit dalam jangka masa yang panjang ? seram weyyy. Cuma yang aku percaya betul- betul hakiki lagi suci SAFI lah. Kann ? Tapi oklah sbb skrg benda camni dah disebarkan supaya semua aware pstu tak tertipu lagi dgn tagline cmtu. Bukan tak support produk Malaysia, emm tapi tulah...Ramai juga yang dah beralih ke drugstore products sbb lagi selamat dan diyakini haha cewahh.. Aku lagi percaya produk kat Guardian, pharmacy atau Watson tu sbb berkesan apa walaupun ada ingredients yang kalau boleh kita kena avoid mcm Paraben atau Fragrance/ Parfum. Dekat drugstore pun banyak pilihan. juga. Ikut engkau lah nak yang made in mana ha semua ada. It's your choice. Biar lambat, asal selamat. Lastly, happy ending yayy.


.
.

Aku pun takdelah pro sangat nak cakap pasal cara nak mencerahkan kulit ni. Jadi, aku minta sgt sesiapa yang ada pengalaman dari kulit gelap pastu sekarang dah cerah boleh lah bgi tips takpun cara yg selamat pstu berkesan eh. Bolehlah suggest DRUGSTORE PRODUCTS FOR WHITENING yang berkesan takpun home remedy pun okay ha lagi organik. Lagipun, aku tengah survey whitening product yg berkesan, tak oily, sesuai untuk sensetive skin ha yang penting tak undang breakout fuhh jaeball (please) .... Aku pun dalam research mencari skincare yang bagus, Jadi, sekali lagi aku minta bantuan korang untuk bagi pendapat kat comments space mcm sebelum ni. Aku dah baca satu demi satu komen tu OMGGGGGGGG aku appreciate gila awhhhh.. Thanks a lot commenters :) .
.
.

Sekarang ni aku tgh usha BIO ESSENCE TANAKA WHITE... hmmm tak taulah okay ke tak. Apa pendapat korang. Pernah try tak ? Cer komen sikit. Best tak pakai ni ? Nak cormfirmation yang bnyk and guess what ?!! produk ni dahlah mahal gila  arghhhhh T.T ... aku dah tengok banyak reviw. Ada yang kata okay dan berkesan, ada yg ckp breakout hmm wallahua'lam... Mungkin korang ada cadangan untuk whitening products yang far better than this ? Lets share it together. Deal ?

.
.

Akhir kata, aku pun dah penat menulis. Hahahahahahah aku harap post kali ni dapat amazing feedback juga mcm previous post heheh tinggi betul harapan aku.. Apa-apapun sape yang ada masalah mcm aku, DON'T GIVE UP AND LET'S KEEP IT UP haha okay ?  Usaha tu kan tangga kejayaan huhu oklah gua chaw.. Have a nice weekend ppl .. sekian. Bye :)
-2016's mission-


15 comments:

  1. Shawal singgah + follow sini.. jemput join segmen shawal.. :)

    http://akubukaninnocent.blogspot.my/2015/12/SegmenBlogwalking.html

    ReplyDelete
  2. jom join giveaway blog ika :)

    http://www.nooratikahramli.com/2015/12/giveaway-pocket-calendar-new-year-2016.html

    ReplyDelete
  3. btw aku suggest pakai bedak banyak2 baru putih lol memain je. beli produk sunburn tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah hrp tercapai huhu... haha lol

      Delete
  4. makesure SPF produk yg dipakai tu sesuai. jgn sikit sgt, jgn byk sgt

    ReplyDelete
  5. Hai farah. seronok la baca pasal bende2 ni hohoho xD bio essence tanaka white tu okey sbb my mum guna and dia kata okey je..takde pulak kesan apa2 cuma dia kata face skin jadi far better than before tu. Tapi tu la, dia pun kata harga mahal gila woo~

    ReplyDelete
  6. Hye farah .. saya pakai tanaka white . Okay sangat . Kulit smooth , n cerah compared dlu , n now looking forward nak try bio essence gold tuu . Sbb ada collagen , umr smakin mningkat kna la tukar . Yes hrga dia sememangnya mahal , tpi selamat it last more than a month , so sempat la rolling duit hee

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. uh... don't really remember but pernah kena surnburn yang x hilang-hilang. Pastu sekarang dah okay sendiri. Basically, rasanya x guna barang untuk putih. But dalam pencuci muka ada elemen yang memutihkan :)

    ReplyDelete
  9. you've been tagged :)

    http://messarah.blogspot.my/2015/12/9-questions-for-list-of-bloggerss.html

    ReplyDelete
  10. emm, secara jujurnya, saya sendiri pun tengah mencari tips2 berkenaan benda2 macam ni, tapi saya ada survey sikit2 dekat Youtube tentang remedy2 utk buat skincare treatment dari rumah daripada Youtuber2 luar yg beauty expert. yang saya share ni tak kisahlah utk memutihkan, menghilangkan jerawat dsb.

    first sekali, timun. kan bahagian tengah2 timun yg ada biji2 tu kan, nutrient sebenarnya tersimpan di situ. jadi awk boleh pisahkan yg bahagian tgh2 tu dan asingkan. potong bahagian tengah yg awk asingkan tu sampai dia jadi kecil2, dalam kes ni, ada org yg akan guna blender utk lumatkan bahagian tengah tu, tapi ada org lain cakap kalau guna blender, nutrient dia akan keluar. so sebab tu saya syorkan awk potong guna pisau dan potong sampai dia jadi kecil2. lepastu awk boleh tambah isi-isi limau dlm tu, (ambik isi jangan squeeze) saya tak sure limau apa, tapi jangan banyak sangat, sebab limau kan asid, takut menghakis pula muka. kalau awk tak tambah limau pun takpa, awk terus apply timun tu dekat muka dalam beberapa minit then bilas.

    kedua, petua tea bag. yang saya syorkan ialah Green Tea atau Black Tea. awk bwk keluar isi serbuk2 teh tu daripada tea bag dia dan campurkan dengan madu. lepas tu, awk boleh campurkan dengan bedak sejuk sekali. apply dekat muka.

    ketiga, yang paling simple sekali ialah petua bedak sejuk + lemon. tapi jangan apply waktu jerawat awk tgh naik, takut jadi inflammation (sbb ada lemon, berasid). potong lemon kepada separuh. apply bedak sejuk pada muka guna lemon yg separuh tu. jangan squeeze lemon tu, sebab kita nak nutrient dia, bukan asid dia.

    macam yg saya cakap, kalau kulit awk tak tahan dengan presence of limau atau lemon, awk skip je daripada guna buah2 tu. sebab ada sesetngah orang kulit dia sensitif dan cepat jadi inflammation. setakat ni, kulit saya boleh tahan lagi dengan buah lemon tu. tapi tu lah, syarat dia jangan picit atau squeeze buah2 berasid tu.

    dan saya ada baca entri awk yg pasal jerawat tu. memang betul, artis2 korea memang buat plastic surgery, tapi utk maintain muka flawless sentiasa, produk2 mereka yang membantu. sebab ada beauty reviewer yg cakap, produk2 kecantikan korea advance 10 tahun daripada produk2 biasa. sebab tu kalau awak ada kesempatan untuk ke korea, kalau boleh awak boronglah beaty2 product mereka XD


    sorry komen terlebih panjang :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiiiii ! omg this is the longest comment i have ever read hahahahaha saya pun selalu tgk home remedy kat ytube tpi tk taulah bila pula nk try.. ok first time saya tau yg produk korea 10 tahun lebih advance dari kita. okay kalau cmtu cormfirm saya akan grab bnyk beauty products bila kat sana nnt. insyaAllah hehehe.. btw thanks a lot for the tips.. thanks sangat2 ha tak tau nak balas camne, may Allah bless you always :D

      Delete
  11. pasal tanaka white tu pun leyha rasa nak try tapi tunggu kerja dulu haa baru pakai branding yang mahal haha.. em pernah pakai bio essence yg kaler turqoise (lupa pulak apa nama dia) ok la, muka jadi lembab tak berminyak. Alhamdulillah so far, muka ok.. amalkan niat masa cuci muka waktu ambik wudhu'.. minta dikurniakan 'nur' gituww..

    insha Allah ada perubahan..
    just sharing yaa.. thnx singgah ^^

    ReplyDelete
  12. hi wak!
    http://qileh.blogspot.com/2015/05/cara-menjaga-kulit-dengan-sihat-and.html
    http://qileh.blogspot.com/2016/01/natural-remedies-for-skincare.html

    ni link qila untuk natural remedies. dkt comment section pun ramai gak yg suggest hehehehe.

    anyway, for whitening qila tak sure eehehe. some ppl kata boleh guna oat :D and then some cream lah ofcs. hehe. takpun consume vit c? tapi tak sure huhuw! best of luck in everything! inshaallah! jom kita cantiks sama sama wuhuw

    ReplyDelete