Rejection doesn't hurt, expectation does. Lie doesn't kill, denial does. 'Forget' doesn't heal, 'Forgive' does

Saturday, 13 September 2014

Gedik Itu Apa?

Assalamualaikum bloggers :)
Setelah sekian lama aku asyik layan GA je, cormfirm ah aku rindu nk tulis entri pasal benda lain pula. "Kau tahu tk aku tkde idea nk cerita?! " Serius otak aku beku gila. Kalau ada benda pelik jadi pun aku tk rasa nk update sbb benda tu kt blog cam private ah! Kdg2 tk penting pun! Aku try berhati hati untuk buat entri , takut ada yg sentap hm :( ! Nak jaga sensitiviti orang mmg susah! Contoh : si A tk kisah kalau org kata dia tk cukup tinggi tp si B pula bertentangan pendapat. Bagi dia pula, orang kutuk dia sbb dia tk cukup tumbesaran hahahaha... Tpi nk ikutkan, bgi aku individu rendah ni comel dan awet muda! Katalah, dia form5 tp rupa mcm form2 sbb dia rendah. Tpi, caye ah msti ada yg terasa lg sbb dia ingat dia tk matang. Kesimpulannya, bersyukur dan berbanggalah dgn diri anda! BE YOURSELF ! YOU ARE PERFECT JUST THE WAY YOU ARE! DON'T KEEP JUDGING YOURSELF! APPRECIATE ON WHAT YOU HAVE! Jangan pula jadi " yang dikejar tak dapat, yang digendong berciciran" Haaaaa... *Aipppp cerita belum habis! Tadi tu intro je kehkeh*
.
.
Pikir punya pikir... Harini entri aku bertajuk "Gedik itu Apa?" Kebiasaannya, gedik ni dikaitkan dgn perempuan. Kalau lelaki gedik luar biasa ah tu hahaha.. Sbb aku pun perempuan, aku amatlah terkesan 'kalau' ada org kata aku gedik "HEYY, GUA PANTANG" Sesetengah prmpuan tk kisah pun kalau org kata dia gedik atau menggedik tp TIDAK AKU !! Aku rasa mungkin ada yg akn terasa dgn definisi "gedik" yg aku tulis nnt. Aku minta maaf awal2. Agak susah sbnrnya nk kesan yg kita ni gedik ke tk. Kalau nafi diri ni tk gedik langsung, org kata kita bajet bagus pula haihhhh susah. Untuk detect yg kita ni gedik ke tk, selalunya terletak atas orang sekeliling yang memandang. Eh, tpi tkleh gak sbb ni hidup kita tkknlh kena dgr ckp org pula. Jadi, lebih baik kita pilih yg terbaik untuk diri kita iaitu jgn bersikap gedik. Definisi gedik bgi setiap individu adalah berlainan. Ada gedik semulajadi mcm manja dgn parents atau engkau nangis merengek rengek kt ayah sbb tk dpt beli jajan hahahahah *aku* .Tpi boleh jdi kau mmg gedik kalau kau mengadu dkt parents kau cikgu cubit kau sbb kau tk siapkan hw. Jadi GEDIK BERPADA-PADA ! Gedik ni lebih sinonim dgn pergaulan rakan sebaya sbnrnya. *eh, penggunaan capslock bkn sbb aku marah ok tp engkau kena caring lebih sikit dkt part tu hehe* Cerita panjang jela pun tk guna kalau objektif entri tk diutamakan! Cani ah perempuan gedik seperti :

1. Menjerit di khalayak ramai
"Woi jgn salah anggap kalau tetiba sorang minah ni menjerit sbb ada lipas atas kaki dia." Dia bkn gedik tp mmg ada prmpuan yg tkleh hadap lipas. BENCI TAKUT *aku* Maksud menjerit kt sini bila kau saja berbual tp dlm nada teriak dgn puak kau nak kasi semua dgr! Pastu semua pandang kt group kau then perasan korg hotstuffs, cun sbb semua pandang kt korg! Eh jgnlah camtu! Galoknyaaaaaaaa....

2. Ketawa berdekah
Semua org nk hidup happy jadi semua gelak lah kan kalau jumpa kawan2 untuk hilangkan tekanan belajar *ciss, yeke? Tpi, kalau tk stress pun gelak juga! Sama je! Hehehe normal lah. Aku pun suka gelak sampai satu kelas terganggu sbb kdg2 aku gelak over dan bising. Serius aku bkn buat2 tp aku tk perasan hm :'( ! Teruknyaaaaa.. I'm a bad person T.T . Tpi, bgi aku ketawa yg gedik bila geng perempuan tu saja ketawa kuat2 kalau lalu dpn lelaki dan buat2 kelakar. *Aku agk terasa gak dgn statement ni sbb aku suka ketawa huhu tp ketawa tk salah kn asal kau ikhlas, kawal suara gelak dan tk over. I'II TRY MY BEST :)

3. Berkawan tanpa batasan dgn jantina lawan
Aku prnh sentuh sikit topik ni dkt entri ketiga aku tp tk puas lg cerita hehe.. Kebanyakan org akn "cop" kita gedik kalau berkawan lebih rapat, gelak, sembang, belajar dgn lain jantina. Sbnrnya, TAK SALAH BERKAWAN SELAGI TK BERSENTUH, BERTEPUK, BERTAMPAR dgn jantina tu. Eh tpi..jarak perbualan pun kena pandang sbb takut menimbulkan syak wasangka. Kalau dia duduk betul2 tepi kau, kau jauh lah sikit. Tgn jaga sikit. Yang penting, niat kena betul. Study buat cara study, luu sembang buat cara sembang! NO TOUCH XX !!

4. Perhiasan diri over
Ada perempuan yg saja pakai seksi bg laki tertarik iyekkk! Aku tk nk sentuh lebih2 ah! Haa lgi satu yg jenis make up tebal sbb nk nmpk flawless bg laki terpikat phewww! Tolong lah jgn.. :)

5. Couple dan dating
Bila org prmpuan couple, sbnrnya bkn dia je yg gedik tp lelaki pun sama. Aku selalu baca " perempuan gedik je yg rampas BF org" iyekkk dh korg yg couple ni tk gedik ke? Berkawan tu hak semua! Ko bkn ada ikatan apa pun sampai kena jaga pergaulan dia. Lain ah kalau engkau cadang nk kawin dgn dia! Tu pun kalau korg dh ada kerjalah, dh boleh tanggung hidup org lain. Haihh makan pun mak masakkan! Baju pun mak belikan. Duit sekolah pun mak bagi tp ada hati nak bercinta. Ishhh ... Tp aku tk tujukan pada semua couple sbb bkn semua mcm tu. Maaf tau kalau ada yg terasa :) Maaf . Kau cuba berubah dan brfikiran positif :) Mana tahu akn ada yg sedar tk nk couple bila baca entri ni! Haa Alhamdulillah. Aku pun berazam tk nk sekalipun bercouple time belajar. Insya Allah.. :)
Segala yg baik dari Allah dan yg buruk mmg daripada aku. Tu cuma persepsi aku tentang definisi gedik. Sekian... Wasalam :) stay smile

No comments:

Post a Comment